Warunki i lokalizacja inwestycji są niezwykle ważne w przypadku wyboru modelu dachówki ceramicznej oraz metody jej wykończenia. To właśnie od najbliższej okolicy, np. położenia blisko lasu czy warunków zabudowy, w dużej mierze zależy to, jakie dachówki będą najlepsze w przypadku konkretnego projektu.
Inwestycja położona blisko lasu lub dużego skupiska drzew, będzie szczególnie narażona na porastanie mchem. Warto wtedy pomyśleć o dachówkach wykończonych angobą lub glazurą, które są najbardziej odporne na tego typu zjawisko. Na dachówkach pokrytych glazurą mech rośnie mniej chętnie niż na porowatych dachówkach naturalnych. Wpływ na to ma między innymi gładka, glazurowana powierzchnia, pozwalająca na samooczyszczanie się dachówek podczas opadów deszczu.
ANGOBA CZY GLAZURA?
Różnice między dachówką angobowaną a glazurowaną przejawiają się nie tylko w strukturze powierzchni czy technologii barwienia, ale także w parametrach technicznych, które mogą wpływać na późniejszą eksploatację dachu. Angobowanie oraz glazurowanie to nowoczesne metody barwienia dachówek, polegające na natryskiwaniu na ich powierzchnię odpowiednio przygotowanych substancji (ciekła masa z gliny lub zdrobnione szkliwo), dzięki którym na rynku jest dostępne szerokie spektrum wykończeń. Dachówki glazurowane charakteryzują się szklistą warstwą zamykającą pory. Ich zamknięta struktura sprawia, że w porównaniu do angoby odznaczają się one jeszcze większą odpornością na wpływ czynników zewnętrznych. Gładka powierzchnia o zminimalizowanej porowatości znacznie opóźnia tworzenie się zabrudzeń oraz ułatwia procesy oczyszczania nie tylko z kurzu i pyłów, ale też mchu oraz pleśni. Odmienny charakter angoby i glazury wynika chociażby z ich różnych składów. Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali, podczas gdy glazura to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Poza tym angoba nie tworzy na powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne.
KTÓRE WYKOŃCZENIE SPRAWDZI SIĘ NAJLEPIEJ?
Glina, naturalny surowiec, z którego wytwarza się ceramikę, po wypaleniu ma zazwyczaj kolor czerwony. Jest on nam dobrze znany głównie z historycznych czy tradycyjnych dachów. Aby uzyskać inne kolory powierzchni dachówek, poddaje się je procesowi angobowania lub glazurowania. Angoba i glazura często zestawiane są ze sobą jako synonimy, odnoszące się do technologii barwienia dachówek. Mimo zbliżonych funkcji oraz właściwości, pomiędzy angobą i glazurą występują różnice, o których warto pamiętać przy dokonywaniu zakupu. Trwałość dachówek o naturalnej, glazurowanej i angobowanej powierzchni jest dokładnie taka sama. Różnica polega na odporności na zabrudzenia i porastanie mchem czy glonami. Dachówki szkliwione (glazurowane) o zminimalizowanej porowatości, są najbardziej odporne na to zjawisko i doskonale sprawdzą się na terenach o zwiększonej wilgotności czy też w pobliżu lasów. Dachówki angobowane wykazują podobne, choć nieco słabsze właściwości w tym zakresie do dachówek glazurowanych. Ze względu na swoją porowatą strukturę, najbardziej narażone na wspomniane czynniki są dachówki o naturalnym wykończeniu. Należy jednak pamiętać, że dachówki ceramiczne wypalane w temperaturze powyżej 1000oC nie są podatne na działanie promieniowania słonecznego, co oznacza, że trwale zachowują swój kolor. Dachówki wystarczy wyczyścić myjką ciśnieniową, by odzyskały swój pierwotny wygląd nawet po wielu latach użytkowania. W ofercie marki Röben można znaleźć całą gamę produktów w wykończeniu zarówno glazurowanym, angobowanym, jak i naturalnym. Dzięki bogatej ofercie z łatwością dopasujemy dachówki do każdego projektu oraz do jego położenia.
Kliknij tutaj, aby
zobaczyć ofertę dachówek
ceramicznych Röben