Kod projektu

DzC 0149

Dom D - Urban Sandwich

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0149

Dom D - Urban Sandwich

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

DzC 0149 Dom D - Urban Sandwich

Oceń
(1 głos)

Opis projektu

Nazwa projektu: Dom D - Urban Sandwich
Autorzy projektu: Krzysztof Zalewski, Paweł Zalewski
Lokalizacja budowy (miejscowość): Zabrze

Przebudowa niewielkiego domu jednorodzinnego z lat 30 XX wieku, zlokalizowanego na miniaturowej działce miejskiej pomiędzy kamieniczną zabudową z przełomu XIX i XX wieku, miała na celu powiększenie powierzchni użytkowej budynku, przy jednoczesnym zachowaniu jego oryginalnego charakteru. Nietypowa lokalizacja budynku stała się dla projektantów inspiracją dla poszukiwania niebanalnych rozwiązań, które z jednej strony pozwoliłyby uzyskać dodatkową intymną przestrzeń wypoczynku na działce, z drugiej strony pozwoliłyby na znalezienie właściwych relacji przestrzennych pomiędzy zabytkowym domem a dominującą nad nim okoliczną zabudową (wyższą od niego o ponad dwie kondygnacje).

Takie uwarunkowania przestrzenne sprawiły, że projektanci zaproponowali strefowanie domu w poziomie – tak, aby przestrzenie o coraz wyższym stopniu „prywatności” i „intymności” lokowane były ponad sobą. Na parterze przewidziano dostępną dla gości strefę dzienną budynku - salon, jadalnię, kuchnię oraz pokój gościnny. Dotychczasowe niskie poddasze przekształcone zostało w pełnoprawne piętro na którym zrealizowana została część prywatna domu – sypialnie, łazienki, pracownia. Ponad dach piętra „wyniesiona” została ostatnia „żywa” kondygnacja budynku, która w zastępstwie wypoczynkowej części działki kreuje „zieloną oazę” – otoczony wysokim żywopłotem pokój-taras umożliwiający niezakłócony, intymny wypoczynek właścicieli nie narażonych na obserwację z okien pobliskich budynków. Taka trójwarstwowa struktura budynku została odwzorowana w jego bryle – parter (i ściany szczytowe) zachowują swoją historyczną artykulację, ponad parterem pojawia się współczesny w wyrazie metaliczny „plaster” pomieszczeń prywatnych a ponad nim zielona bryła żywopłotu chroniąca jak kokon intymną przestrzeń wypoczynkową domu.

Inne projekty tego architekta

Lokalizacja Architekta

Województwo śląskie

Autorzy

Zalewski Architecture Group
zalewskiag.com

Produkty pasujące

Fehnbrand jasnoczerwona cieniowana

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem