Kod projektu

DzC 0156

TypNowy+

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0156

TypNowy+

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

DzC 0156 TypNowy+

Oceń
(4 głosów)

Opis projektu

Projekt domu w Jaksicach wpisuje się w wiejski krajobraz, którego cechą jest rozproszona zabudowa, różnorodna w stylu, formie i kolorystyce, jak również stanowi odpowiedź na szereg uwarunkowań postawionych przez Inwestora i miejsce, w którym budynek powstanie. Głównym założeniem, nakreślonym podczas prac nad projektem było nawiązanie do tradycyjnych form kształtowania zabudowy mieszkalnej, jednorodzinnej na terenach wiejskich bez konkretnej tożsamości miejsca, lecz w czytelny sposób artykułujący bryłe i detal budynku oraz zastosowane materiały w nowoczesnym wydaniu współczesnej architektury.
Bazując na typologii zabudowy wiejskiej przy jednoczesnym elastycznym podejściu do procesu projektowania powstał dom o dwóch kondygnacjach naziemnych, w tym z użytkowym poddaszem. Budynek składa się z jednej zwartej bryły zwieńczonej dachem dwuspadowym, którego parter przeznaczono na strefę dzienną, a drugą kondygnację na strefę bardziej intymną tzw. nocną.
Na połaciach dachu zaprojektowano świetliki, których geometrie dostosowano w taki sposób, aby zmaksymalizować możliwie jak najwiekszą ilość docierającego swiatła dziennego do stref poddasza budynku. Cześć pomieszczeń na tej kondygnacji doświeltono standardowo poprzez okna umieszczone w ścianach szczytowych, co zapewnia najbardziej efektywne nasłonecznienie. Dominantą bryły jest znajdujący się od strony tylnej-ogrodowej wykusz, stanowiący przedłużenie spocznika klatki schodowej, jego forma jest tożsama ze świetlikami znajdującymi się na dachu budynku. W ten sposób nadano nieco tektoniki przy jednoczesnym zachowaniu spójności przyjętych form architektonicznych.
Dwuspadowe zwieńczenie dachu, o jednakowych kątach nachylenia i symetrycznych połaciach, jest podkreśleniem tradycyjnego kształtowania form tego typu zabudowań. Dom nie posiada okapów, a jedynie zwieńczenie ścian w postaci gzymsu ukształtowanego z cegieł. Podobnie rzecz ma sie ze ścianami szczytowymi, lecz w tym przypadku nie zastosowano ani okapu ani zakończenia w postaci tzw. dachówek szczytowych, lecz wykończenie stanowi również cegła z odpowiednim zabezpieczeniem przeciwwodnym. Zupełnie niestandardowo rozwiązano kalenice dachu, którą podobnie jak cały budynek wykończono cegłą, lecz aby uniknąć nadmiernego ciężaru zastosowano obcięcia licowe cegły o nieco większym przekroju niż standardowe płytki, a to ze względu na warunki hydromechaniczne, którymi będzie poddawana w tym miejscu. Cokół domu nawiązuje również do tradycji, gdzie lico głównej ściany jest cofnięte względem fundamentu. Ściany zewnętrzne to trójwarstwowy układ ze szczeliną wentylacyjną i wykończeniem elewacji budynku w postaci cegły rozbiórkowej, która zostanie poddana procesowi oczyszczenia i impregancji, a następnie pomalowana w kolorze białym. Całość wzbogacają elementy drewniane, przełamujące dominację cegły w tym projekcie.

Inne projekty tego architekta

Lokalizacja Architekta

Województwo małopolskie

Autorzy

ZA Architekt
http://www.za-architekt.pl

Produkty pasujące

Esbjerg perłowobiała

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem