Kod projektu

DzC 0204

Dom w Michalinie

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0204

Dom w Michalinie

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Oceń
(1 głos)

Opis projektu

Lokalizacja: Michalin, woj. Pomorskie
Powierzchnia: 465 m²
Projekt: 2016
Zespół autorski: Anna Pszonak, Bogdan Pszonak, Filip Bartwicki, Katarzyna Golonko, Anna Konopko, Karolina Kopacz, Alicja Krzywińska, Piotr Matuszek, Paulina Sawczuk, Olga Śliżewska

I nagroda w konkursie inwestorskim

Dom powstaje wśród malowniczo ukształtowanego krajobrazu Pojezierza Kaszubskiego około 30 km od Gdańska. Usytuowany na lekkim stoku nachylonym w kierunku północno-zachodnim, z którego rozpościera się piękny widok na jar i oświetloną południowym słońcem ścianę lasu na linii horyzontu.
Głównym wątkiem architektonicznym uczyniliśmy dominujący w tym regionie tradycyjny materiał. Zaproponowaliśmy, by zarówno ściany domu jak i dach pokryła ceramika. Doprowadzony do minimum detal okapów (ukryte rynny), ceglanych nadproży czy parapetów, powodują, że materiał staje się najważniejszy. We współcześnie ukształtowanej formie na pierwszy plan wychodzi tradycyjne murarskie rzemiosło: detale wiązań cegieł oraz kolor i faktura materiału. Elewacja budynku solidna i trwała, wydaje się być żywa, jakby w ruchu uchwyconym jedynie na moment. Taka estetyka w naszym odczuciu ma szansę być ciągle aktualna - ponadczasowa, na przekór przemijającym modom.
Dom jako schronienie, miejsce wypoczynku ale też dom „otwarty”, gościnny. Taki obraz mieliśmy po lekturze eseju Inwestorów załączonym do wytycznych konkursowych. Program funkcjonalny podzieliliśmy na trzy zasadnicze części: prywatną służącą członkom rodziny, część wspólną mieszczącą otwartą przestrzeń holu, salonu i jadalni oraz część gościnną wraz z pomieszczeniami gospodarczymi i technicznymi. Podział ten znalazł odzwierciedlenie w bryle budynku. Ramiona budynku schodzą się w centralnie położonym holu wejściowym.
Ukształtowanie trójramiennej formy i ustawienie jej na działce podyktowane jest nasłonecznieniem wnętrz i widokami na otaczający krajobraz. Forma domu porządkuje podział działki na strefę wejściową, gospodarczą i rekreacyjną.

Projekt został wyłoniony w drodze dwuetapowego konkursu zorganizowanego przez Inwestorów.

Lokalizacja Architekta

Województwo podlaskie

Autorzy

METEOR ARCHITECTS
meteorarchitects.pl

Produkty pasujące

Fehnbrand jasnoczerwona cieniowana

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Partnerzy