Kod projektu

DzC 0119

Dom w Lędzinach

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0119

Dom w Lędzinach

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

DzC 0119 Dom w Lędzinach

Oceń
(4 głosów)

Opis projektu

Lokalizacja: Lędziny
Inwestor: prywatny
Powierzchnia: 382,5 m²
Rok: 2016
Status: w budowie

Prezentowany projekt powstał na zamówienie młodej pary, która oczekiwała nowoczesnego i funkcjonalnego domu. Działka inwestorów ma kształt zbliżony do trapezu; wyjściowym założeniem przy tworzeniu koncepcji było maksymalne wykorzystanie działki w części wejściowej i wytworzenie prywatnej sfery ogrodowej. Bardzo duże znaczenie dla układu funkcjonalnego już od pierwszych chwil pracy nad projektem miała ekspozycja działki na poszczególne strony świata. Dzięki analizie wszystkich warunków i otoczenia terenu a także szczegółowym wytycznym klienta wypracowaliśmy najbardziej optymalny układ funkcjonalny domu.

Cały obiekt podzielony jest na dwie strefy funkcjonalne: na parterze znajduje się strefa dzienna z sypialnią dla gości, a na piętrze – prywatna strefa nocna. Dopasowana do rzutu strefa wejściowa projektu, ustawiona równolegle w stosunku do krawędzi drogi, idealnie pomieściła funkcje obszernego garażu, kuchni, gabinetu i wiatrołapu. Część rekreacyjną domu postanowiliśmy usytuować prostopadle do wejściowej, dzięki czemu jest bardzo dobrze wyeksponowana na ogród. Przeszklenia pozwalają na cieszenie się bezpośrednim sąsiedztwem ogrodu, a w ciepłe dni na otwarcie przesuwnych drzwi tarasowych i połączenie całego domu z otaczającą zielenią. Zastosowane przeszklenia odpowiadają poszczególnym stronom świata – wielkie okna z salonu wpuszczają do wnętrza południowo zachodnie światło; od strony północnej, w strefie wejściowej, zaprojektowane są znacznie mniejsze okna co pomaga zapobiegać utracie ciepła.

Piętro w formie podłużnego prostopadłościanu jest ułożone prostopadle do drogi, nad częścią rekreacyjną na parterze i przedłużone nad wejście, dając zadaszenie przy wejściu do domu.

Elewacja obiektu nawiązuje do funkcjonalnego podziału – horyzontalny parter wykończony jest cegłą klinkierową, część wypoczynkowa jest w całości przeszklona, zaś piętro – wykończone białym tynkiem.

Lokalizacja Architekta

Województwo śląskie

Autorzy

MFA Studio
Grzegorz Szymczak
Katarzyna Nowak
www.mfastudio.pl

Produkty pasujące

35 Salvia

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem