Kod projektu

DzC 0522

Dom SN

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0522

Dom SN

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

DzC 0522 Dom SN

Oceń
(4 głosów)

Opis projektu

Powierzchnia zabudowy: 94,00 m2
Powierzchnia użytkowa: 112,72 m2
Kubatura: 620,22 m3

Projektowany obiekt jest budynkiem mieszkalnym, jednorodzinnym. Budynek jest niepodpiwniczony, parterowy z użytkowym poddaszem. Bryła oparta na planie litery Z, przekryta dachem dwuspadowym, o nachyleniu połaci 45o. Obiekt wykonany w technologii tradycyjnej murowanej.
Wymiary maksymalne projektowanego obiektu : długość 15,46 m, szerokość 8,14m.
Układ przestrzenny budynku zaprojektowano tak, aby usprawnić funkcjonowanie wewnątrz obiektu oraz dostosować go odpowiednio do pełnionej funkcji. Bryła budynku oparta jest na planie w kształcie litery Z, przykryta dachem dwuspadowym, o równomiernych połaciach. Przy północno-wschodniej oraz południowo - zachodniej części obiektu zlokalizowano podcień oraz taras, zadaszone ażurowymi pergolami, uzupełniającymi kompozycję bryły.
Podstawowym materiałem wykończeniowym elewacji jest deska szalunkowa, nawiązująca do tradycyjnego budownictwa mazurskiego. Materiały podkreślające indywidualny charakter obiektu to cegła elewacyjna oraz dachówka ceramiczna stanowiąca przekrycie dachowe.
Kolorystyka elewacji jest zrównoważona i harmonijna. Główne materiały to deska szalunkowa w kolorze ciemno brązowym, cegła w kolorze czerwonym oraz dachówka czerwona esówka.
Budynek posiada czytelny układ funkcjonalny. Parter budynku stanowi otwartą przestrzeń dzienną – salon wraz kuchnią i korytarzem oraz wydzielone pomieszczenia – łazienka, pomieszczenie gospodarcze i sypialnia. Na poddaszu, na antresoli zlokalizowano otwartą przestrzeń wspólną oraz trzy oddzielne pomieszczenia – dwie sypialnie i łazienkę. Komunikacja pionowa odbywa się klatką schodową zlokalizowaną w centralnej części obiektu.
Główne wejście do budynku znajduje się w północno - wschodniej elewacji. Zaplanowano także dodatkowe wejście boczne, zapewniające dostęp do zewnętrznego pomieszczenia gospodarczego.
W budynku dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń w części dziennej zapewniono bardzo dobry dostęp światła. Poza tym w obiekcie zastosowano okna połaciowe doświetlające sypialnie na poddaszu.

Autorzy

CHILIART ARCHITEKCI
www.chiliart.pl

Lokalizacja Architekta

Województwo warmińsko-mazurskie

Produkty pasujące

Moorbrand żółta piaskowa cieniowana

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Partnerzy