Kod projektu

DzC 0648

Projekt domu jednorodzinnego w północnej dzielnicy Poznania

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0648

Projekt domu jednorodzinnego w północnej dzielnicy Poznania

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

DzC 0648 Projekt domu jednorodzinnego w północnej dzielnicy Poznania

Oceń
(2 głosów)

Opis projektu

Projekt właśnie otrzymał Decyzję o Warunkach Zabudowy.

Od początku pracy nad projektem naszym priorytetem była prostota i czytelność rozwiązań. Prosta, klasyczna bryła, czytelny układ pomieszczeń, wyrazisty podział na strefy, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynku, elegancja a zarazem skromność w wyglądzie.

Dom, o klasycznej bryle stodoły, ustawiono dłuższym bokiem na przedłużeniu jednej z granic działki - zlokalizowano tam wejście do budynku - tak powstała półpubliczna strefa wejścia, wjazdu i parkowania od frontu działki.

Pozostałe pomieszczenia domu zlokalizowano w prywatnej, niedostępnej widokowo z ulicy części działki:
Od strony południowej mamy wysokie pomieszczenia salonu i jadalni. Przestrzeń pomieszczeń zaplanowano jako otwartą pod sam dach, z widocznymi wiązarami dachowymi.
Dalsza, bardziej prywatna, część domu oparta jest o korytarz sięgający północnego szczytu budynku. Przeszklenie na końcu korytarza wprowadza do środka światło i „kawałek ogrodu”.
Po wschodniej (lewej) stronie korytarza zlokalizowano sypialnie rodziców, łazienkę i pomieszczenie techniczne, zachodnia (prawa) część to pokoje dzieci i toaleta.

Poszczególnym pomieszczeniom odpowiadają strefy w ogrodzie. Najdalej od drogi mamy strefę przy sypialniach dzieci i rodziców (zachód, wschód), nieco bliżej tą bardziej wspólną z tarasem przy jadalni i salonie. Tu teren działki stopniowo opada, otwierając widok na ciągnące się po tej stronie działki łąki.

Prosta bryłą budynku opatrzona została równie prostą, ceglaną elewacją. Zaprojektowaliśmy ją w całości z szarej cegły. Wejście do budynku zaznaczone jest skromnym zadaszeniem, podkreślonym liniowym światłem, które powtarza się, jako zapraszający do wejścia element, również w ogrodzeniu i posadzce podjazdu.

Priorytetem była prostota i czytelność, które tu konsekwentnie realizowano począwszy od rzutu, poprzez bryłę, zagospodarowanie działki, na estetyce elewacji kończąc.

Autorzy

SZESZUŁA ARCHITEKCI
szeszula.pl

Lokalizacja Architekta

Województwo wielkopolskie

Inne projekty tego architekta

Produkty pasujące

124 Lima

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Partnerzy