Kod projektu

DzC 0099

Dom nad jeziorem

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0099

Dom nad jeziorem

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Oceń
(3 głosów)

Opis projektu

Działka inwestorów to rozległy teren łąk i pastwisk lekko opadający w kierunku jeziora Łoniewskiego, z którego linią brzegową graniczy.

Zadany przez inwestora obszerny program funkcjonalny zamknął się w 350 m2 powierzchni użytkowej. Aby uniknąć masywnej bryły domu zbyt mocno wyeksponowanej w krajobrazie zdecydowano się na jej rozczłonkowanie i strefowanie funkcji. Ostateczny kształt domu stanowią trzy bryły: dwie parterowe ustawione do siebie równolegle tworzące od północy formę placu przedwejściowego i podjazdu od południa natomiast kreujące dwa tarasy, jeden zadaszony i osłonięty od warunków atmosferycznych, drugi otwarty i nasłoneczniony. Z obu roztacza się widok na rozległy teren ogrodu i jezioro. W miejscu rozsunięcia brył powstał przeszklony od północy i południa hol wejściowy umożliwiający bezpośrednie przejście na ogród i dalej w stronę jeziora. W holu zaprojektowano lekkie ażurowe schody, aby jak najmniej zaburzały oś widokową.

Parterowa bryła zlokalizowana przy zachodniej granicy działki sąsiaduje z domem jednorodzinnym na działce obok. Stanowi formę buforu akustycznego i wizualnego mieszcząc od północy przestronny garaż z towarzyszącymi mu pomieszczeniami gospodarczymi i pokój gościnny oraz gabinet z otwarciem widokowym na południe.

Podjazdy i bramy garażowe zaplanowano na bocznej elewacji zachodniej, tak aby uwolnić strefę przed wejściem głównym do domu od samochodów i stanowisk postojowych wytwarzając tym samym reprezentacyjny charakter elewacji frontowej.

Skrzydło wschodnie to przestronna otwarta strefa dzienna z wydzieloną garderobą i spiżarnią od strony północnej, które stanowią formę buforu termicznego. Liczne przeszklenia rozmieszczone na elewacji wschodniej i południowej zapewniają otwarcia widokowe na rozległe tereny pól, pastwisk i jezioro. Trzecia bryła stanowiąca drugą kondygnację domu ustawiona jest prostopadle do dwóch dolnych i mieści pokoje dzieci z dostępem do ogólnego tarasu z widokiem na jezioro i sypialnianą strefę rodziców z garderobami, pokojem łazienkowym i prywatnym tarasem z widokiem w kierunku wschodnim. Marzeniem inwestorów był tradycyjny dom nawiązujący do lokalnej zabudowy ale z przestronnymi jasnymi i otwartymi pomieszczeniami.

Dom uzyskał formę trzech prostych brył krytych dachem dwuspadowym. Tradycyjne materiały wykończeniowe zastosowano w nieoczywistej formie lub kolorze dzięki czemu odbiór całości przybliża dom do rozwiązań bardziej nowoczesnych. Charakterystyczną dla regionu dachówkę karpiówkę zaprojektowano w kolorze jasnoszarym, a ręcznie formowaną cegłę klinkierową na wykończenie ścian zewnętrznych wybrano w niestandardowym wydłużonym formacie. Stosowane w tradycyjnej stolarce okiennej szprosy wstawione w duże przeszklenia stolarki aluminiowej nadają odmiennego i oryginalnego charakteru. Ociepleniu odbioru architektury domu mają służyć drewniane tarasy i konstrukcje z bielonych belek drewnianych tworzące wiatę samochodową od strony północnej, balkon sypialni na piętrze od strony wschodniej i zadaszenie oraz osłonięcie od wiatru dla tarasu od strony południowo-zachodniej. Cytowany w tych elementach układ konstrukcji tzw. muru pruskiego to zabieg formalny nawiązujący do tradycyjnych rozwiązań, zastosowany jednak w nowy sposób, tworzy oryginalną autorską kompozycję przestrzenną. Porastający ją w przyszłości bluszcz, pnący się po rozpiętych między belkami systemach linek stalowych ma dodatkowo zacieniać, osłaniać od wiatru i zwiększać poczucie przytulności i intymności. Od strony południowej belki mają również umożliwić rozpięcie moskitier w okresie letnim osłaniając taras przed uciążliwymi owadami.

Lokalizacja Architekta

Województwo dolnośląskie

Autorzy

NA NO WO architekci
www.nanowoarchitekci.pl

Produkty pasujące

Wiesmoor kohle biała

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem