Kod projektu

DzC 0557

GREENHOUSE

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0557

GREENHOUSE

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Oceń
(1 głos)

Opis projektu

działka: 760 m2
pow. domu: 241 m2
etap: PB

Im więcej ograniczeń tym ciekawiej…
Tym razem wyzwaniem okazała się nieduża działka z niekorzystnym, narożnym i wąskim wjazdem od strony południowej.
Rozwiązaniem umożliwiającym realizację ogrodu w najbardziej nasłonecznionej, południowo zachodniej części działki, okazało się zaprojektowanie bryły na kształt litery „L”, której jeden z boków osłania i wydziela tarasową część domu i ogranicza wgląd w duże przeszklenia jadalni i salonu.
Na końcu tej części budynku, najbliżej wjazdu na działkę, zaprojektowano garaż i pomieszczenia gospodarcze. W ten sposób maksymalnie skrócono podjazd jednocześnie pozostawiając możliwość swobodnego nawracania. Wykreowany w ten sposób plac został wyodrębniony i odseparowany od prywatnej zielonej części ogrodowej ażurowym ekranem murowanym z cegły i porośniętym pnączami roślinnymi. Zapewni on przyszłym użytkownikom ogrodu prywatność i będzie stanowił barierę dla świateł reflektorów samochodowych dojeżdżających do domu mieszkańców i sąsiadów.
Podobna wertykalna „ściana” pnączy roślinnych zaprojektowana została na piętrze nad garażem. Będzie ona chroniła przed przegrzaniem latem pokoje dzieci i przynależny do nich taras. Zwiększy również poczucie prywatności w tych zlokalizowanych najbliżej sąsiednich domów pomieszczeniach sypialnianych.
Na piętrze zaprojektowano również główną sypialnię z przynależną do niej garderobą i łazienką otwierającą się dużym przeszkleniem na zieleń pokrywającą stropodach nad parterem. Otwarcie widokowe łazienki na roślinność i zapewnienie jej dużej ilości światła przy zachowaniu poczucia intymności użytkowników było możliwe dzięki dodaniu na końcu budynku bryły kryjącej wysoki na dwie kondygnacje salon. Bryła ta przysłania wgląd do prywatnej sypialni i łazienki od strony sąsiednich działek. Okna rozmieszczone w jej ścianach na drugiej kondygnacji zapewnią dodatkowy dostęp światła słonecznego, dzięki czemu będzie ono obecne w przestrzeni salonu o każdej porze dnia.
Dom zostanie wyposażony w wentylacje mechaniczną z rekuperacją, pompę ciepła i fotowoltaikę, a zieleń ekstensywna pokrywająca stropodachy umożliwi retencjonowanie wody opadowej i pozytywnie wpłynie na mikroklimat wokół i wewnątrz domu.

Autorzy

NA NO WO architekci
www.nanowoarchitekci.pl

Lokalizacja Architekta

Województwo dolnośląskie

 

Inne projekty tego architekta

Produkty użyte

123 Rega

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Partnerzy