Kod projektu

DzC 0400

RB23. Współczesna rezydencja butikowa w lasach pod Warszawą

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0400

RB23. Współczesna rezydencja butikowa w lasach pod Warszawą

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

DzC 0400 RB23. Współczesna rezydencja butikowa w lasach pod Warszawą

Oceń
(1 głos)

Opis projektu

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA z garażem: 285m2
POWIERZCHNIA DZIAŁKI: 1800m2
ROK: 2019
INWESTOR: Prywatny
AUTOR: mgr inż. arch. Paweł Lis
KONSTRUKCJA: mgr inż. Daniel Chmiel
PROJEKT WNĘTRZ: mgr inż. arch. Paweł Lis
FOTO: Radek Gałczyński

Co charakteryzuje klasyczną polską rezydencję? Z dużą pewnością okazała, 2 lub 3 kondygnacyjna bryła wykończona kamieniem lub cegłą klinkierową. Dach wielospadowy z dachówką ceramiczną. Duży brukowany podjazd i mocno wyeksponowane, zadaszone wejście do domu. Wnętrze wielkości minimum 500m2. W środku spa i sala bilardowa. Na zewnątrz wielki zadbany ogród z basenem. Całe założenie najczęściej jest przeznaczone dla cztero lub pięcioosobowej rodziny.

RB23 nie posiada okazałej, wielokondygnacyjnej bryły tylko lekką, dynamiczną kompozycję, którą stanowią trzy prostopadłościany. Każdy z nich został obłożony płytką klinkierową i kryje w sobie inną funkcję. Dom został wybudowany w Sękocińskich Lasach pod Warszawą.

Od strony wschodniej prostopadłościan posadowiony równolegle do drogi kryje w sobie strefę dzienną. Wejście do niego zostało podkreślone poprzez szklaną zabudowę wiatrołapu, do którego prowadzi alejka wykonana z wielkoformatowych płyt z betonu architektonicznego. W wiatrołapie dodatkową rolę pełni duże kwadratowe okno, które pokazuje w swoim kadrze wewnętrzne schody domu.

Idąc w kierunku wejścia mijamy najdalej wysuniętą bryłę w której został zlokalizowany dwustanowiskowy garaż z szerokim podjazdem.

Po wejściu do domu widok otwiera się na przestronny salon z kominkiem i jadalnią. Obok mamy otwartą kuchnię z wyspą. Po drugiej stronie korytarza jest gabinet, pokój gościnny, duża garderoba i toaleta. Obie strefy dzielą jednobiegowe schody swobodnie oparte na stropie piętra. Dzięki ażurowej konstrukcji biegu i szklanej barierce udało się osiągnąć wrażenie ich dużej lekkości. W parterze panuje poczucie wolnej otwartej przestrzeni dzięki trzy metrowej wysokości pomieszczeń oraz braku betonowych podciągów nad dużymi otworami okiennymi. Dzięki temu okna rozcinają ścianę od podłogi do samego sufitu.

Z salonu poprzez rozsuwane duże okna można przejść na taras zewnętrzny. Tutaj mieści się prawdziwa strefa relaksu. W cieniu pod nawisem balkonu ustawiono kanapy z widokiem na ogród. Zamiast dużego krytego basenu mamy podgrzewany moduł basenu z jacuzzi. Całość została osadzona w podeście z drzewa egzotycznego. Obok został zaprojektowany zadaszony aneks, który pełni rolę letniej jadalni. Ze strefy odpoczynku roztacza się widok na uporządkowaną leśną zieleń, a dzięki zewnętrznemu nagłośnieniu ukrytym w zadaszeniu, można delektować się dźwiękami muzyki. W ogrodzie oprócz wieloletnich sosen i dębów są nasadzenia jałowców, cisów i berberysów a przed komarami chroni lawenda i kocimiętka.

Trzeci prostopadłościan stanowiący piętro budynku został postawiony na bryłach parteru i jest najbardziej charakterystycznym elementem całego założenia. Od strony wejściowej jego elewacja została rozcięta długim wąskim oknem, które zostało wciśnięte w głąb ściany. Efekt został podkreślony przez ukośne ścianki oprawione w ceramiczną wąską ramę fasady. Piętro to strefa przeznaczona wyłącznie dla domowników. Są tutaj dwa dziecięce pokoje z łazienką, sypialnia rodziców z łazienką i garderobą oraz pralnia. Z pokojów można wyjść na balkon, który jednocześnie stanowi zadaszenie zewnętrznej strefy wypoczynku.

Oprócz standardowych instalacji dom posiada rekuperację, ogrzewanie podłogowe oraz inteligentny system zarządzania światłem i dźwiękiem. Zewnętrzne nagłośnienie zostało ukryte w dociepleniu zadaszenia. Wielkoformatowe okna są wykonane w systemie ślusarki aluminiowej, elewacja została wykonana z płytek klinkierowych, a wykończenie podjazdu i chodników ułożono z płyt betonu architektonicznego.

Ten prawie trzystu metrowy dom o ascetycznym wyglądzie z dwustanowiskowym garażem, położony w leśnym ogrodzie z basenem i strefą wypoczynku, niewątpliwie zasługuje na miano małej butikowej rezydencji.

Autorzy

Paweł Lis Architekci
www.pawellis.pl

Lokalizacja Architekta

Województwo mazowieckie

 

Inne projekty tego architekta

Produkty użyte

Oslo perłowobiała gładka

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Partnerzy