Kod projektu

DzC 0342

T DOM

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Kod projektu

DzC 0342

T DOM

Jeżeli spodobał ci się ten projekt i chcesz nawiązać kontakt z jego twórcą, wypełnij formularz.

Oceń
(1 głos)

Opis projektu

T DOM. Klinkierowy, mieszkalny monolit.

Nietypowy budynek w zabudowie szeregowej autorstwa Paweł Lis Architekci powstaje w warszawskim Wawrze.
T DOM to surowa, dwukondygnacyjna bryła zaprojektowana na długiej działce przy ulicy Mrówczej w warszawskim Wawrze. Kryje w sobie 4 segmenty mieszkalne w zabudowie szeregowej. Elewacja od strony ulicy wpisana jest w kształt litery T. 
Nie wyodrębniając poszczególnych lokali w bryle, architekt stworzył jednorodny prostopadłościenny monolit. To on spoczywając na czterech sześcianach garaży definiuje nietypową architekturę całego założenia.
Każdy z dwupoziomowych lokali o powierzchni ponad 150 m2 ma w parterze wysokość 3 m. Mieści się tam strefa dzienna z jadalnią i otwartą kuchnią. Całkowicie przeszklona ściana od strony południowej zapewnia dostęp do ogródka z tarasem.
Na piętrze znajdują się trzy bądź cztery pokoje i dwie łazienki.
Wszystkie okna zostały zaprojektowane w pakiecie trzyszybowym w systemie ślusarki aluminiowej. Część z nich została zaopatrzona w system przesuwny typu HS. 
W bocznych elewacjach budynków zaprojektowano charakterystyczne niewielkie balkony. Nad tarasami w parterze znajdują się drewniane pergole. Elewacje wykończono układaną w pionie płytką klinkierową i grafitowymi płytami z alucobondu. Strefa wejścia została podkreślona przez fornirowane drzwi i szklane zadaszenie.
Miejsca parkingowe zlokalizowane są w garażach i pod nadwieszeniem piętra budynku. Architekturę budynku cechuje wyrazista forma, prostota i umiar.

T DOM
FUNKCJA: 4 segmenty jednorodzinne w zabudowie szeregowej
LOKALIZACJA: ul. Mrówcza 82, Wawer, Warszawa
POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 4 x 153m²
POWIERZCHNIA DZIALKI: 1282 m²
PROJEKT: 2018/2019. W trakcie realizacji
INWESTOR: D3M INVESTMENT
AUTOR: mgr arch. Paweł Lis
wspolpraca: mgr arch. Łukasz Ługowski
KONSTRUKCJA: mgr inż. Daniel Chmiel
fotowiz: MARJORAM

Inne projekty tego architekta

Lokalizacja Architekta

Województwo mazowieckie

Autorzy

Paweł Lis Architekci
www.pawellis.pl

Produkty pasujące

Faro szara cieniowana gładka

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem
Partnerzy